tisdag 6 oktober 2009

Ögat är själens spegel, brukar det heta...

Ska till ögonläkaren idag. Är inte ett dugg på humör. Har förutfattade meningar, serni. Inga positiva sådana.
Jag har vid några tillfällen lovat er att förklara lite mer vad det är som pågår i mina - tidigare ganska vackra, men idag desto mer slitna - små blå. Jag ska berätta nu. Lite kort.
Jag tänker dock vara fräck. Ha lite åsikter. Ställa lite krav.
Ni som bara tänker tycka synd om mig... Ni kan sluta läsa här. Sådetså.
Ni som lovar att ta det för vad det är... Here comes my story:

I säkert femton års tid har mina ögon krånglat. Om inte tjugo.
Säkert femtioelva gånger har jag varit hos läkare. Om inte sjuttiotolv.
Jag har varit hos flera olika ögonläkare, på flera olika sjukhus. Jag har varit hos specialister och jag har varit föremål för studerande lärlingar. Jag har fått mängder med förslag på diagnoser. Ingen har kunnat sättas.
Jag har fortfarande problem med mina ögon. Värre sådana.
Och börjar tröttna lite, som ni kanske förstår.

*Vi vet dock att musklerna och muskelfästena bakom ögonen lever loppan. På sitt egna lilla vis. Ont så in i h-vete gör det, men detta gör också att jag kan utmana vem som helst i att titta åt olika håll... samtidigt... och vinna varenda gång. Brukar vara ett lyckat partytrick! Det gör dessvärre, trots det roliga i det hela, att min syn försämras.
*Vi vet också att jag i perioder är så ljuskänslig så jag inte kan lämna huset, utan smyger omkring i dunkla rum med mörka solglasögon på mig. Tänder någon lampan så gör det så ont så jag skriker rakt ut. Påverkar synen gör det såklart.
*Vi vet också att blodkärlen i ögonen spricker lite då och då. Och ofta ordentligt. Riktigt ordentligt. SmåMyrorna blev uppriktigt rädda för mig då de var mindre, så illa ser det ut mellan varven. Detta gör också ont, och kan dessutom - om det händer på 'rätt' ställe i ögat - leda till att man förlorar synen helt och hållet.
*Vi vet också att bindhinnan i ögat sakta, sakta men ack så säkert håller på att växa över hornhinnan. På flera ställen. I båda ögonen. Det är sedan några år tillbaka så tydligt så att det enkelt syns med blotta ögat. Detta gör något så vansinnigt ont så det finns inte ord för det, och det kan - om det fortsätter att växa - leda till att man förlorar synen. Helt eller delvis.

Ögonläkaren jag ska till idag är visst vida lovordad. Jag har lovat mig själv att ge honom en ärlig chans och jag håller således tummarna för att han kan hjälpa mig. Eller åtminstone styra in mig lite på rätt håll. Kanske kunna lindra smärtan. Eller erbjuda den optimala operationen.
Hoppet är det sista som överger en, har jag hört, men jag är också pinsamt medveten om att jag lever med lånad syn...

20 kommentarer:

Myrmonster sa...

Jag misstänker att det är ringmuskeln som krånglar... Johodå! Man har visst en ringmuskel i ögat! ;-) Skämtåtsido, lycka till jättemycket idag! Kram.

Kim M sa...

Oj.
Hoppas läkaren hittar på något riktigt fiffigt.
Numera trixar de ju med tänder och allt vad det är, så det är nog bara en tidsfråga innan du är fri från detta helvete.

iah sa...

Om du vill se något positivt i det här så kanske du blir kändis. Läkaren kanske hittar något som han sedan döper till "Myras syndrom". Fast jag vette fan om det skulle vara någon tröst...
Jag har lessnat på doktorer och vetare som inte verkar kunna eller veta speciellt mycket när det väl kommer till kritan. Men jag håller helt klart tummarna för att din läkare ska vara den bästa och hitta en lösning!!!!

Lotta sa...

Lycka till!! Det verkar vara krångliga problem så du blir kanske doktorns största utmaning! Hoppas innerligt att du får rätt hjälp!

Malde sa...

OK. Då hoppas jag att denna lovordade ögonläkare kan fixa en dunderbehandling som rättar till det mesta. Om inte allt, så åtminstone att det gör mindre ont och att du får behålla synen.

Annars har du i alla fall hästarna som ser vart du rider, åtminstone. Och SmåMyror som kan leda dig rätt på promenader ;-)

Håller tummarna för dig och läkaren i alla fall!

Lycka-till-kramar!

Malde sa...

Just det, du har ju Prinsessan som också kan leda dig rätt på promenader ;-) Fy på mig som glömde Prinsessan!

Mer lycka-till-kramar

Kina sa...

Oj det va inte lite problem du har med ögonen. Fortfarande ingen som kunnat sälla en diagnos eller det bara är så att det är "olika" saker som i helhel blir det du har men någon namn finns inte? Snurrigt det lät men förstår du mig? Håller tummarna att allt går bra hos läkaren och att om inte en total lösning kan hittas så iaf något som lindrar smärtan. kram!

Iah sa...

Apropå garderobsrensning; tänk om man kunde inse att man faktiskt aldrig kommer komma i den där tröjan man kom i för fem år sedan. Då hade man haft lite mer plats i garderoben. Plats för nya kläder t.ex.! =D

Myrmonster sa...

Sitter här o håller tummarna! Och hoppas att "din" läkare skall vara den personlighetstypen som inte gilar att inte veta och triggas av utmaningar. Ringer kanske senare?! Puss.

Anonym sa...

Hur gick det hos ögonläkaren?
Det gjorde ont i mina ögon bara att läsa hur du har det. Vidrigt!
Men det är väl själva f-n att de inte kan hjälpa dig. Håller tummarna för att du hittat en som kan idag.
Kram
Bibbi

Unknown sa...

Censurerade det jag skrev här förut idag? Borta är det ivartfall. Kanske cybermonstret åt upp det...

nåja, kortfattat skrev jag - all lycka men inte allt som sker i kroppen går att förklara eller bota men vi alla hoppas givetvis att det går att bromsa som minst.

Fia sa...

jamen jag tycker ju synd...om den där läkaren som tror att bara för att du är späd och så att du ska vara likadan mentalt...överlevde han/hon?
Kramar i massor!!

Stef sa...

Trist att dom inte lyckats hjälpa dig! Men den här gången är det kanske annorlunda!

kram

Myra sa...

Alla: Jag är KÄÄÄÄÄR! I min nya ögonläkare! (Jag var snäll hela tiden, Fia! *nicka*)
Jag känner mig riktigt hoppfull, faktiskt, och det var bra längesedan. ska på en hel del utredningar nu, för att utesluta och förhoppningsvis ringa in grundorsaken. Jag lovar att tala om hur det går! :)

TomasR: Här censureras inget. Det är isf cybern som bråkar med oss..... :(

Annika sa...

skönt att han verkar vettig! Hoppas dom kommer fram till något bra. Och, ja, bit honom inte om dom inte gör det...

Nathalie sa...

En tjej på stallet i England kom dit en morgon med ett blodkärl som spruckit i ögat. Hon höll på skrämde slag på mig, jag trodde hon höll på dö eller nått!
Inte roligt, inte roligt.
Tur ändå att läkaren är snygg du! :D

Malde sa...

Skönt!

Har pratat med Asfaltmamman idag. Hon hälsar så gott till dig!

Kramar från oss två i betongen :-)

Myra sa...

Annika: Ja, han var så himla bra. Hoppas som sagt bara de andra jag ska till är det också... :)

Nathalie: Ja, du ser. Det är fan inte roligt. Tänk när jag har så i båda ögonen samtidigt. Jag skulle platsa i vilken skräckis som helst!
Snygg var han inte, läkaren, inte ett dugg. Tyvärr. Men jag bara smalt pga hans kompetens. Men vad gör det, då jag knappt ser nåt... :D

Malde: Åh. Asfaltis. Är glad över att ni håller kontakten. Något jag är urkass på just nu. Kram på er båda.

Fresia sa...

Grattis Myra, måtte du få bra hjälp nu mot besvären så att inte synen blir sämre...

Pia Paradis sa...

Aaah! Nu läste jag ju här bland kommentarerna att du skrivit att den där nye var bra! Hääärligt! Alla tummar hålles! <3 <3 <3

Shit, vad jag babblar om;